maanantai 13. maaliskuuta 2023

Jäsenkyselyn saldoa

 Avokanoottiyhdistys ry / sb


Kysely yhdistyksen toiminnan edistämisestä.


Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille. Kysely avattiin Facebook ryhmän jäsenille vuoden 2022 lopulla. Kyselyyn oli mahdollista vastata anonyymisti siinä missä jättää myös yhteydenottopyyntö yhdistykselle. Yhdistyksen hallituksen tämän kauden ensimmäisessä kokouksessa 21.2.2023 käsiteltiin kyselyyn saadut 40 vastausta.


Kyselyn tavoitteena oli saada aiemman “mutu”-tuntuman sijaan konkretiaa miten ryhmän jäsenet näkevät yhdistyksen toiminnan. Samoin pyydettiin kertomaan millaisia ajatuksia ja toiveita ryhmän jäsenillä on liittyen avokanoottimelontaan sekä toiminnan kehittämiseen.


Tässä nostoja kyselystä:


Noin puolet vastanneista olivat yhdistyksen varsinaisia jäseniä ja puolet fb-ryhmän jäseniä. Lähes 80% vastaajista sijoittuu Uudellemaalle ja samalla luvulla voidaan todeta vastaajien profiilin kuvaavan enemmän keski-ikäisiä kuin nuorta sukupolvea. Melontakokemus jakautui vastaajilla 50%/50% 0-5 vuotta ja 5-25 vuotta kesken. Melontaa ilmoitti 43% harrastavansa 1-3 kertaa touko-syyskuun välisenä aikana. Merkille laitettavaa on, että 63% ilmoitti melonta määränsä yli 100 km saldoksi, toki tästä pääpaino 100-300 km ryhmässä (50%).


Hienoisena yllätyksenä voidaan pitää sitä, että 80% olisi valmis matkustamaan yli 100 km melontatilaisuuteen ja lähes 90% olisi valmis osallistumaan maksullisiin melontatapahtumiin. 


Melonnan lajityyppi ja ajallinen kesto muutamasta tunnista puolipäiväretkeen ja pidempi kestoisiin melontavaelluksiin jakautui suhteellisen tasaisesti kaikkien vaihtoehtojen kesken. Tämän kysymyksen keskimarginaali oli 45-55% mistä selvän poikkeaman toi kuntomelonta (nopeutta ja tekniikka kehittävä, sykettä nostava harjoittelu) mitä ilmoitti vain 20% tekevänsä. Samaan kategoriaan liittyen 63% kertoi itse oppineensa melomaan ja 33% olisi kiinnostunut kehittämään tekniikkaansa.


Joki, virta, järvi, meri, uima-allas, koski, päiväretki, yön yli retki, porukassa liikkuminen, tekniikkatreenit ja vastaavat vastaukset olivat tasaisesti kaikilla kirjattuina kun kysyttiin melonnan kiinnostuksen kohteita avokanoottimelontaan mitä tulisi järjestää.


Kysely vahvisti käsitystämme siitä. että paikallisella tasolla avokanoottimelonta tai siihen liittyvät tapahtumat eivät juurikaan isossa kuvassa näy tai omalla alueella kanotistit eivät toisiaan löydä. Haasteena nähtiin osin myös kaluston puute, varsinkin kouluttautumisen yhteydessä. Poikkeamana mainittiin isompien talousalueiden seurojen tuottama toiminta. Avokanoottimelonnan näkyvyyttä toivottiin lisää. 


Vastauksista poimittiin ylös toiveita joihin yhdistyksellä olisi mahdollisuuksia vaikuttaa niin lyhyellä tähtäimellä kuin pidemmällä aikavälillä. Näitä olivat mm. sileän/virtaveden tekniikka koulutukset, melontakurssit, melontareittien “roadmap” tietojen saaminen, lisäkoulutusta, yhteisiä retkiä eri tasoisia, kalustovuokrausta, matalan kynnyksen tapahtumia, omia retkiä, lähestyttävyyden helpottamista ja terminologian yksinkertaistamista. 


Saimme myös ohjausta ja neuvoja kuinka toimia ja profiloitua yhdistyksenä ulospäin jatkossa nykytilanteeseen verrattuna. 


Viestinnästä pääsääntöisesti nykyisiä kanavia pidettiin riittävinä ja asiaansa palvelevina. Muutama kehitysehdotus viestintään saatiin joita hallitus käsittelee kauden aikana. 


Yhdistyksen hallitus tulee käyttämään kyselyä suunnitellessaan toimintaansa resurssiensa puitteissa. Vastauksissa on asioita joihin voimme yhdistyksenä puuttua helposti ja nopeasti kuten lisäämällä tiedottamista ja keräämällä esimerkiksi mainittuja melontareitti selostuksia blogiimme saataville. 


Nykyisistä tapahtumista mainittiin niiden olevan pitkän aikaa samoja ja kaivattiin vaihtelua. Yhdistys on avoin kaikille ehdotuksille uusien tapahtumien toteuttamiseksi. Urautumisen riskin tiedostamme kyllä. Kaikki uudet resurssit tapahtumatuotantoon ovat tervetulleita. Yhdistyksen toiminta perustuu edelleen vapaa-ehtoisuuteen melonnan edistämisen eteen tehtävästä työstä. Toimintaa toki ohjaa tapahtumista annetut lait ja säädökset mm. turvallisuudesta (Tukes). On eri asia järjestää kaikille avoin tapahtuma kuin jäsenille suoraan suunnattu tapahtuma.


Mitä jatkoon? 


Alkava kausi pyritään toteuttamaan toimintasuunnitelman mukaisesti sisältäen Ruskaretken syys-lokakuussa, Syystapaaminen syyskuussa Ruovedellä, Puljauspäivä Kymijoella heinäkuun lopulla, Vastuullinen Roskaretki toukokuussa (tod.näk. 22.5.2023 klo 1600) missä haastetaan muitakin mukaan,Päiväretki Aurajoelle, virtaavan veden kurssia viime vuotiseen tapaan (suunnittelu vielä kesken), Kesäretki 2-3.6. Tainiojoella, Iltamelonta heinäkuussa Suvisaaristossa tasolla helppo (säävarauksella). Lisäksi mahdollisuuksia tarjoaa myös 16.6. Suomi meloo ja 4.6. Majava-melonta -tapahtumat. 


Kauden aikana hallitus pyrkii parantamaan tiedotusta käyttäen nykyisiä kanavia tehokkaammin ja katsomme mahdollisuuksia “river-map” linkkien keräämiseen yhdelle sivulle blogista saataville. 


Avokanoottiyhdistyksen hallitus kiittää kyselyyn vastanneita hyvistä vinkeistä toiminnan kehittämiseksi. Hallitus kuuntelee ja vastaanottaa toimintaa kehittäviä jatkuvan periaatteen ajatuksella, ole siis sinäkin aktiivinen ole rohkeasti meihin yhteydessä.




Terveisin 

Avokanoottiyhdistys, hallitus




Hallituksen jäsenet kaudella 2023:


  • Kari Hellström pj (Melan Vääntäjät ry. Lohja)

  • Stefan Eppu Blomqvist varapj (Canoa rf, Espoo)

  • Leena Arpiainen (Espoon Eskimot ry, Espoo)

  • Suvi Marttinen (Sipoon Kanoottiklubi SKK, Sipoo)

  • Sami Ikonen (Hiidenveden Purjehtijat, HiiPu, Nummela)


Meitä voi myös lähestyä seuratasolla avokanootti-asioissa. Tiedäthän, että Avokanoottiyhdistyksen jäsenyys ei edellytä jonkin melontaseuran jäsenyyttä. Yhdistyksemme hallituksen jäsenyyteen tulee olla Avokanoottiyhdistyksen jäsen mutta hallitukseen kuuluminen ei edellytä minkään melontaseuran jäsenyyttä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti