Säännöt

AVOKANOOTTIYHDISTYKSEN SÄÄNNÖT 


1§ Nimi, kotipaikka, toiminta-alue ja kieli

Yhdistyksen nimi on Avokanoottiyhdistys ry

Yhdistyksen kotipaikka on Espoo.

Yhdistyksen toiminta-alue on koko Suomi.

Yhdistyksen kieli on suomi


2§ Yhdistyksen tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää avokanoottimelontaa. Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa:

1 Tarjoamalla voittoa tuottamatta melontapalveluita kuten koulutusta ja neuvontaa ja järjestämällä avokanoottitapahtumia.

2 Kiinnittämällä toiminta-alueensa viranomaisten ja muiden yhteisöjen huomiota avokanoottimelontaan ja sen turvalliseen harrastamiseen sekä pyrkimällä omatoimisesti tai olemassaolevien organisaatioiden kautta avokanoottimelonnan harrastuspaikkojen ja -välineiden hankkimisen ja hoitamisen edistämiseen sekä avokanoottikouluttajien kansalliseen ja/tai kansainväliseen pätevöittämiseen.

3 Harjoittamalla alaan liittyvää julkaisu- ja tiedotustoimintaa.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä, arvopapereita ja välineitä.

Tarvittaessa yhdistys hankkii toimintaansa varten asianmukaiset luvat.

Yhdistys on muista organisaatioista ja keskusjärjestöistä riippumaton yleishyödyllinen yhdistys.

Yhdistys toimii yhteistyössä olemassaolevien melontaorganisaatioiden kanssa. Yhdistys voi hallituksen päätöksellä liittyä jäseneksi johonkin toiseen, sen tarkoitusta tukevaan organisaatioon.


3§ Yhdistyksen jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä oikeustoimikelpoisen henkilön tai yhteisön,
joka sitoutuu noudattamaan yhdistyksen sääntöjä ja päätöksiä. 
Äänioikeus on 15 v täyttäneellä varsinaisella jäsenellä sekä yhteisöjäsenellä. Jokaisella äänioikeutetulla jäsenellä on yhdistyksen kokouksessa yksi (1) ääni. 
Hallitus voi kutsua yhdistykseen jäseniä. Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksen päätöksellä kutsua henkilö, joka on erittäin huomattavasti edistänyt yhdistyksen toimintaa. Kunniajäsenen arvo on elinikäinen. 
Kunniapuheenjohtajaksi voidaan yhdistyksen kokouksen päätöksellä kutsua yhdistyksen puheenjohtajana ansiokkaasti toiminut henkilö. Kunniapuheenjohtajan arvo on elinikäinen. Kunniapuheenjohtajat ja kunniajäsenet ovat vapautettuja yhdistyksen jäsenmaksun suorittamisesta.
Kunniapuheenjohtajalla ja kunniajäsenillä on äänioikeus yhdistyksen kokouksissa.

Kannattavaksi henkilöjäseneksi voi yhdistyksen hallitus hyväksyä yksityisen henkilön ja kannattavaksi yhteisöjäseneksi oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee yhdistyksen toimintaa suorittamalla vuotuisen tai kertakaikkisen kannattajajäsenmaksun. Kannattavalla henkilö- ja yhteisöjäsenellä on puhe- mutta ei äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa.

Jäsen, joka haluaa erota yhdistyksestä, tehköön siitä kirjallisen ilmoituksen yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittakoon erostaan yhdistyksen kokouksessa. Ero katsotaan tapahtuneeksi heti kun ilmoitus on tehty, mutta eroava on velvollinen suorittamaan maksunsa sekä muut näiden sääntöjen edellyttämät velvoitteet kalenterivuoden loppuun asti.

Hallitus voi erottaa yhdistyksestä jäsenen, joka laiminlyö jäsenmaksunsa suorittamisen.

Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä erottaa jäsenen, joka
-ei noudata yhdistyksen kokouksen tekemiä päätöksiä
-toimii yhdistyksen sääntöjen vastaisesti
-rikkoo avokanoottimelonnassa yleisesti hyväksyttyjä turvallisuusnormeja
-toimii yhdistyksen tarkoitusperien vastaisesti.

Erottamispäätös lähetetään kirjallisena ao. jäsenelle. Päätöksessä on mainittava erottamisen syy. Erotetulla jäsenellä on oikeus antaa kirjallinen selitys hallitukselle 14 päivän aikana erottamispäätöksen lähettämisestä mikäli erottaminen perustuu muuhun syyhyn kuin jäsenmaksun suorittamatta jättämiseen. Yhdistyksen kokous käsittelee selityksen, kun yhdistyksen kokous järjestetään seuraavan kerran. Erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta vaatia takaisin yhdistykselle maksamiaan maksuja.

4§ Liittymis- ja jäsenmaksut

Jäseniltä kannettavien jäsen- ja liittymismaksujen ja muiden maksujen suuruudesta päättää yhdistyksen vuosikokous vuosittain erikseen eri ryhmille. Hallitus määrää jäsen- ja muiden toiminnasta johtuvien maksujen vuotuisen erääntymispäivän.

5§  Yhdistyksen varsinaiset ja ylimääräiset kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain yhden varsinaisen kokouksen eli vuosikokouksen elo-lokakuussa. Kokouksen paikan ja tarkemman ajan määrää hallitus.

Yhdistyksen ylimääräinen kokous pidetään silloin, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään yksi kymmenesosa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä on jonkun määrätyn asian takia tehnyt siitä hallitukselle kirjallisen esityksen. Ylimääräisen kokouksen kutsussa on mainittava asia, jonka vuoksi kokous on koollekutsuttu. Asioista, joita yhdistyksen jäsenet haluavat yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäviksi, on tehtävä hallitukselle kirjallinen esitys viimeistään 7 päivää ennen kokousta ottaen huomioon Yhdistyslain 24§ määräykset.

Kutsu varsinaiseen ja ylimääräiseen yhdistyksen kokoukseen lähetetään vähintään 14 päivää ennen kokousta postitse jäsenlistassa oleville jäsenille tai sähköpostitse, mikäli jäsen on ilmoittanut sähköpostiosoitteensa. Hallitus voi kutsua kokouksiin myös yhdistyksen sidosryhmien edustajia.

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat

1 Kokouksen avaus

2 Valitaan kokoukselle
a puheenjohtaja
b sihteeri
c kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
d ääntenlaskijat

3 Todetaan
a läsnäolijat
b äänioikeutetut jäsenet

4 Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

5 Hyväksytään kokouksen työjärjestys

6 Esitetään vahvistettavaksi hallituksen laatima vuosi- ja tilikertomus ja esitetään tilintarkastajan/toiminnantarkastajan antama lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta

7 Päätetään tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä asianomaisille

8 Vahvistetaan tulevaksi toimintakaudeksi
a toimintasuunnitelma
b liittymis- ja jäsenmaksut
c talousarvio

9 Valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta hallituksen puheenjohtaja

10 Päätetään hallitusten jäsenten lukumäärästä ja valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi täysi-ikäisten jäsenten keskuudesta hallituksen jäsenet.

11 Keskustellaan ja kirjataan ehdotuksia seuraavaksi toimintakaudeksi

12 Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja tai tilintarkastaja ja varatilintarkastaja

13 Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

14 Kokouksen päättäminen

Yhdistyksen kokouksessa ratkaistaan asiat yksinkertaisella ääntenenemmistöllä mikäli jonkin asian ratkaisemisesta ei näissä säännöissä toisin säädetä. Henkilövaaleissa äänten mennessä tasan vaali ratkaistaan arvalla, muissa asioissa se mielipide voittaa, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt. Kaikissa kokouksissa suoritetaan vaadittaessa äänestys suljettua lippua käyttämällä. Yhteisöjäsenten tulee valtuuttaa kokoukseen osallistuva edustajansa kirjallisesti. Valtuutettu edustaja käyttää yhteisön ääntä kokouksessa. Jäsen ei voi valtuuttaa toista jäsentä äänestämään puolestaan.

Yhdistyksen hallitus päättää, tarjotaanko etäosallistumismahdollisuutta yhdistyksen kokoukseen. Etäosallistuminen on tällöin mahdollista kokouksen aikana tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen kautta.


6§ Yhdistyksen hallinto

Yhdistyksen asioita hoitaa vuosikokouksen valitsema hallitus. Hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja sekä vähintään 3 ja enintään 5 jäsentä. Hallituksen toimikausi on yksi (1) kalenterivuosi. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Lisäksi valitaan sihteeri ja taloudenhoitaja sekä muut tarvittavat toimihenkilöt, joita voidaan kutsua myös hallituksen ulkopuolelta. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estynyt varapuheenjohtajan kutsusta tai kun puolet hallituksen jäsenistä kirjallisesti sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja hänen lisäkseen vähintään puolet sen jäsenistä on saapuvilla. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, henkilövaaleissa kuitenkin arpa.

7§ Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.

8§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja yksin tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa. Nimenkirjoittajien on oltava täysi-ikäisiä.

9§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Näiden sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta päättää yhdistyksen kokous. Ollakseen pätevä on päätöksen saatava läsnäolevien äänioikeutettujen jäsenten kolme neljäsosan (3/4) ääntenenemmistön kannatus yhdistyksen kokouksessa. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.

Jos yhdistys on päätetty purkaa, sen varat on luovutettava johonkin sen toiminta-alueen avokanoottimelontaa edistävään tarkoitukseen purkamisesta päättäneen kokouksen päätöksen mukaisesti. Pesänselvitysmiehinä toimivat kokouksen valitsemat henkilöt. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.