keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Jussarö


Jussarö (Martti Pesonen 13.7.2005)

Kirjoittaja Janne Pyykkö » 28 Maalis 2010 12:58


Tänä keväänä on tullut mahdolliseksi nousta maihin Jussarön saarelle Tammisaaren saaristossa. Jussaröhän on ollut tähän saakka suljettua aluetta, armeijan hallinnassa. Puolet siitä kuuluu edelleenkin Tammisaaren saariston kansallispuistoon, eikä siellä saa liikkua muutoin kuin merkityllä luontopolulla.

Ennen armeijan haltuun joutumista Jussarössä oli rautakaivos vuoteen 1967 saakka. Siltä ajalta ovat perua aavemaiseen kuntoon rähjääntyneet rakennukset, joiden seinät ovat täynnä luodinreikiä. On harjoiteltu kaupunkisotaa ja sen semmoista. Yksi rakennus on paremmassa kunnossa ja siellä toimiikin jo kahvila, jossa on vaatimaton pullasortimentti, mutta myöskin pizzalista seinällä.

Miljöö on osittain varsin rujoa, mutta myös idyllisiä rantapoukamia löytyy. Mereltä katsoen koillisnurkassa näyttäisi olevan hiekkarantaa, mutta tosiasiassa ranta koostuu isokivisestä sorasta. Kansallispuiston puoli on sankan metsän peitossa.

Olin joskus vuosia sitten käynytkin niillä vesillä, mutta nyt päätin lähteä tarkistamaan, onko avokanoottiretkeily sinne kuinkakin mahdollista. Saari sijaitsee aika ulkona, mutta sinne johtaa saariketju, jota myöten on hyvä liikkua. Ylitykset ovat enimmillään kilometrin luokkaa.

Ajankohta oli viime perjantaina eli 8.7. Välineenä oli soolo Dagger Sojourn ja lähtö lähimmästä paikasta eli Baggön satamasta, josta linnuntietä on saareen n. 8 km. Nykyisin Baggössä on runsaasti pysäköintitilaa, vaikkakin viikonloppuisin saattaa joutua jättämään auton tulotien varteen. Tuuli oli menomatkalla puolilta päivin idästä 2-3 m/s, joten matkaa saattoi tehdä istualtaan jalkatuilta, aallokko vain 10-20 cm. Jussarön yleinen satama sijaitsee Ison ja Pienen Jussarön välisessä salmessa. Paremman kuvan saamiseksi päätin ensin kiertää saaren vastapäivään. Kolusin länsi- ja etelärannan, joissa on jylhiä kalliomuodostumia, etelärannalla lisäksi pieniä saaria. Etelärannan sopukoissa on myöskin merivartioston satama. Vartioston torni tököttää saaren kaakkoisnurkassa.

Tuon kaakkoisnurkan kierron jälkeen keli muuttui. Itäsivulla tuli vastaan 40-50 cm:n ristiaallokko, lisäksi vielä maininki. Piti jo heittää polvilleen. Tuuli oli vähän yltynyt, nyt ehkä 4-5 m/s. Pikkusoololla ei enää tehnyt mieli mennä sivutuuleen, vaan se saaren sivu, n. 1,5 km, piti mennä taktiikalla: ensin sivuvastaista luodon suojaan, sitten suoraan myötäiseen. Ja sama uudestaan. Tuntui välillä vuoristoradalta, mutta Sojourn käyttäytyi uskomattoman rauhallisesti, eikä vettäkään roiskinut sisään kuin pari kahvikupillista. Viimein pääsin satamaan johtavan salmen suulle ja siitä vauhdilla satamaan, johon on jo ehditty tehdä veneilijöille hyvät laiturit.

Saareen tutustumisen jälkeen läksin paluumatkalle. Nyt kävi selville, että viimeinen ylitys ennen Jussarötä on erittäin altis sekä itä- että lounaistuulille. Molempiin suuntiin näkyy vain horisonttia. Ja kun nyt oli itätuuli, piti alkumatka taas tehdä samaan tyyliin kuin saaren itäsivulla, sillä erotuksella, että nyt tuuli vielä vähän kovempaa ja aallokko oli vielä korkeampaa, jopa 60 cm. Mutta sen osuuden jälkeen olikin pelkkää nautinnollista sivumyötäistä.

Tästä opimme sen, että jos Jussaröhön lähtee avokanootilla, saisi tuuli olla mieluiten pohjois-eteläsuuntainen. Ja jos lähtee aamulla tarpeeksi ajoissa, niin voi päästä pläkällä saareen ja merituulen mukana takaisin. Itä- ja lounaistuulen ei tarvitse olla kovin voimakaskaan, kun viimeisellä ylityksellä sivuaallokko voi olla kokemattomalle paha paikka.

Tuon päiväretken pituudeksi tuli Jussarön kiertoineen 22 km. Pitemmän retken saa aikaiseksi lähtemällä esimerkiksi Skåldön Sommaröstä tai Sandnäsuddista. Näitä kauempaa lähdettäessä retkestä tuleekin sitten useampipäiväinen. Telttailu on Jussarössä mahdollista.

Martti


Yhteystiedot: Janne Pyykkö, Aallonhuippu 6 B 18, 02320 Espoo, 040-5333649, blogi http://avisuora.wordpress.com
Janne Pyykkö



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti