Kevlarilla vahvistaminen

Olen selvitellyt erilaisia mahdollisuuksia toteuttaa kuitukanoottiin keula ja perä vahvistukset. Erilaisia variaatioita on useita. Melkein jokainen kuitukanootin omistaja lienee sellaiset itselleen hankkinut tavalla tai toisella. Ne voi tehdä ite tai käydä teettämässä. Kanoottiyrittäjät myyvät valmiita paketteja kemikaaleineen ja välineineen. "Kevlar skid palate" nimellä yleensä.
Jos olette tehneet ne itse tai teettäneet laittakaa tänne kuvia ja kertomuksia. Miten olette tehneet ja mitä mieltä olette lopputuloksesta? Mitä ongelmia ja mitä vinkkejä voitte antaa muille?
Oma kanoottini ei ole keltainen, vaan keltamusta. Epäilen, että se on valmistettu kevlar-hiilikuitu hybrid materiaalista. Siksi en kelpuuta keltaisesta kevlarnauhasta tehtyjä vahvistuksia, vaan olen päättänyt tilata kevlar-hiilikuituhybridnauhaa ja vähän muitakin materiaaleja Sveitsistä. En löydä ainoatakaan paikkaa Suomesta, joka tarjoaisi ohuita kevlarmateriaaleja. Ohuella tarkoiotan alle 180 g/m2. Ohut materiaali soveltuu vahvistuksiin ja paikkauksiin. Tässä on linkki tomittajan katalogiiin. Meitä on nyt kaksi tilaajaa, mutta jos vielä joku kiinnostuu kertokaa siitä minulle 26.8. mennessä.

Tällästa olen itse ajatellut. Ei kokemusta tuotteesta. Onko muilla?
http://www.chillcheater.com/aqshop/cata ... hp?id=2399
Terv. Tuomas tuomas.tuomi

Minulla on royalex-inkkari jota käytän pääasiassa jokiretkillä pienissä joissa ja I-II koskissa. Pikkujoissa törmäykset kiviin, joenpenkkaan yms. ovat toistuvia. Samoin kanoottia joutuu usein vetämään maata pitkin lyhyempiä ja pidempiä matkoja.
Noissa olosuhteissa keulassa on hyvä olla törmäyssuoja. Siihen paksu kevlar-huovasta ja epoksista tehty skid plate on omiaan koska kevlar kestää hyvin iskuja. Hiilikuitu ei olisi kovin hyvä koska se taas ei kestä iskuja. Epoksin voi tietysti värjätä haluamallaan värillä, vaikka mustaksi.
Perässä tarvitaan hankaussuojaa maassa vetämistä varten. Siinä minun kokemusten mukaan kevlar ei ole niin hyvä, se kuluu hankauksessa. Ilmeisesti olennaista on laminaatin laatu, se pitäisi luultavasti puristaa muovin ja teipin avulla mahdollisimman tiiviiksi. Ainakin kannattaa varmistaa että kuitu on hyvin läpikastunut. Epoksi sinänsä (kuten muutkin hartsit) on kovaa ja kestää melko hyvin hankausta.
Tuo Tuomaksen löytämä teippi (PVC:tä?) voisi olla perään hyvä vaihtoehto. Ainakin siitä saa rippeet irti jos se kuluu keskeltä puhki, toisin kun epoksilaaminaatista.
Ilkka IS.

tuo tuomaksen tv-shopin tuote ois kyl aikas bueno jos oikeesti toimii
eikä siinä vielä kaikki, se toimii iltaisin myös leirissä hyttyskarkoitteena...

Terve,
onko kenelläkään kovin pitkäaikaista kokemusta teipeistä? Itse olen joitakin kokeillut kajakkihommissa ja toimivat kohtuullisesti hankaussuojana ainakin yhden kauden. Markkinoilla on aika monenlaisia "kangasteippejä" joilla hyvät hankauskestot.
Kevlari ja hypridilujitteita löytynee kyllä suomestakin. Itse kyllä koitan suosia suomalaisia maahantuojia. Heillähän on enemmän mielenkiintoa valikoimiensa lisäämiseksi kun kyselyt johtavat myös kauppoihin. Täällä pääkaupunkiseudulla matskuja löytyy mm. http://www.kevra.fi/
Olen noita vahvistuksia joitakin laitellut. Siisteimmän tuloksen saa kun tekee sisätiloissa ja suorittaa liimaus/laminoinnin alipaineella (tyhjiöllä)
Laminointi onnistuu kyllä mainiosti ulkonakin, mutta yleensä käy niin että tuuli, sadekuuro tms tekevät lopputuloksesta epäsiistin. Monasti paineet vesille aiheuttavat viimeistelyn jäämisen hamaan tulevaisuuteen.
tv. keke
Kirjoittaja akum » 19 Elo 2011 21:23
Kanootissa oli kesän jäljiltä keulan kohdalla selvää kulumaa siinä keulamutkan kohdalla. Jokunen helppo vähävetinen koski tuli laskettua ja useita rantautumisia biitsille ja isompaan ja pienempään kivikkoon. Vaikka kuitukerroksia näyttää keulassa olevan aika paljon, niin laitoin eniten kuluneeseen kohtaan lisävahvikkeen. Käytin 50 mm leveää kevlarnauhaa paksuudeltaan 190 g/m2 ja SP115 epoksihartsia Kevrasta.
Työvaiheet:
1. Hionta paikkauksen kohdalta 150 karkeuden hiontapaperilla + 5 cm joka puolelta tulevan paikkakohdan ulkopuolelta. Hionta varmistaa epoksin tarttumisen.
2. Hiontapölyn poisto ensin märällä rätillä ja alueen kuivuttua asetooniin kastetulla rätillä. Asetooni poistaa rasvan. Tässä ja tulevissa työvaiheissa on käytettävä kumi/lateksi-sormikkaita
3. Keskilinjan merkintä pohjaan.
4. Epoksihartsin ja kovettajan mittaus ja sekoitus
5. Hartsin levitys paikattavaan kohtaan hieman paikkaa suuremmalle alueelle. Hartsia reilusti, mutta ei niin paljon, että alkaa valumaan
6. Kankaan laitto paikkakohdan päälle keskilinjan harjanteesta aloittaen
7. Kankaan taivuttaminen pohjan muotoon vaahtomuovin palalla tökkien vuoron perään kummaltakin syrjältä.
8. Hartsin lisäys samaisella vaahtomuovipalalla niin että kangas on joka paikasta kyllästynyt.
9. Muovikalvon pingoitus laminoinnin päälle päälle. Ohut muovikalvo (minigrip pussin paksuinen) venyy sopivasti. Kooltaan muovikalvon syytä olla 10 cm suurempi kuin paikka joka puolelta.
Muovikalvo kiinnitetään tiukasti ilmastointiteipillä ensin keskikaanootin puoleisista kulmista ja siiten keskilinjalta keulasta ja lopuksi tiuhasti sivuilta. Keulan kohdalla ei voi estää muovin laskostumista, koska keula on niin terävä.
10. Muovikalvoa sormin painelemalla ajetaan liika epoksi paikkakankaasta paikka-alueen ulkopuolelle.
11. Annetaan kuivua
12. Muovinkalvon poisto ja paikan ulkopuolelle ajetun liikahartsin poisto. Terävän puukon käyttö siklinä toimi yllättävän hyvin tuossa.
13. Lisäsatsin sekoitus hartsia ja siklatun alueen pyyhkiminen hartsiin kastetulla vaahtomuovipalalla. Tekee matan alueen kiiltäväksi ja kauniiksi
14. Annetaan taas kuivua
Siinä se. Itse kulutuspinnan kohdalta lähes täydellinen. Sivuilla tuon tyyppinen kudos ei taivu riittävästi, mutta haitta on pelkästään kosmeettinen.
(Jos olisi oikeat välineet, niin silloin käyttäisin irroituskangasta, huopaa, muovia ja tyhjöpumppua. Imulla saataisiin liika hartsi piois ja kangas puristumaan tiukasti kanoottia vasten) akum

Pääpiirtein olen tehnyt samoin kuin "akum", mutta muovin tilalla olen käyttänyt leivinpaperia. Muovi voi kyllä antaa sileämmän lopputulokset. Varsinaisia vahvikkeita olen laittanut vain kevlarhuovasta ja ne pitää kastella läpimäräksi epoksilla jonkun alustan päällä ennen kanoottiin asettelua, muuten jää heikoksi. 1. vahvikkeen hioin sileäksi hiekkapaperilla/raspilla kovettumisen jälkeen ja sitten uusi hartsikerros. Siitä tuli sileä ja hieno, sittemmin en ole jaksanut.
Ripa, OCmeloja

keke kirjoitti:Kevlari ja hypridilujitteita löytynee kyllä suomestakin. Itse kyllä koitan suosia suomalaisia maahantuojia. Heillähän on enemmän mielenkiintoa valikoimiensa lisäämiseksi kun kyselyt johtavat myös kauppoihin. Täällä pääkaupunkiseudulla matskuja löytyy mm. http://www.kevra.fi/
Noita ohuita kevlar/hybrid materiaaleja ei oikein löydy. Ei ainakaan nettin kautta, ei edes maailmalta. Tuotakin mainitsemaani paikkaa Sveitsissä sain ihan etsimällä etsiä tosi kauan. Kevran sivut katsastin ihan ekana. Yritän jossain välissä soittaa Kevralle ja kysyä noista. Epäilen vaan ettei heitä välttämättä kiinnosta meidän pätkätilauksemme, mutta kysyminenhän ei paljon maksa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti